måndag 27 juli 2015

Inte så mycket lugn & ro inte

Pappa i nya pärlan <3
Under lördagseftermiddagen kom pappa på kaffe i sin nya pärla, en mustang av nåt slag som var väldigt trivsam som för att vara bil. Medan han var på besök talade jag om hur trött jag var och att lugn och ro nog var en bra idé för resten av kvällen. Nu är det ju så att man inte är, vilket jag så klokt uttryckte i inlägget från 2015-07-25, inte sämre än man kan ändra sig. Från idén om lugn och ro gick planerna mer mot inte så mycket lugn och ro i lördags. 
Vin & mat med Therese i hemmets lugna vrå
Therese och jag bestämde oss, efter vissa påtryckningar från hennes man, för att det var lika bra att leva lite medans vi lever, så vi träffades hemma hos mig för att äta tillsammans och dricka nåt glas vin. Det var efter maten, som vi bestämde oss för att det var lika bra att även vara lite mer social än så, så det var vi. Vi började vår sociala bana för kvällen med att åka till Åsa, en urtrevlig kvinna som har det mest smittande skratt man kan tänka sig. 

Avstånd & aliens - med Åsa & hennes bror Torkel
När vi kom dit visade det sig att fler än vi haft samma eminenta idé, så där var det trevligt att vara. Diskussionerna rörde sig om allt från att avstånd kan få folk att bokstavligen se ut som aliens till klasskillnader i samhället. Musik var också en viktig del av kvällen och då med betoning på punk. Efter ett tag fortsatte vi vår för kvällen översociala bana och begav oss vidare till en annan folksamling hemma hos Micke, som även han är en supertrevlig person. Även där var musiken i fokus och det var så pass trevligt att det hann bli en ny morgon innan vi begav oss av hemåt. 

Zackarias Johansson i bandet Psykbryt, som även de var hos Åsa
Om nu alldeles för sena kvällar eller tidiga morgnar kan verka som en bra idé somliga gånger, kan jag meddela att den idé är kortvarig. Faktiskt var det väldigt mycket slut på det roliga i samma sekund som jag slog upp mina två blå på söndagen. Det är uppenbarligen inte meningen att det sociala livet ska få ta sig vilka uttryck som helst, åtminstone inte om man vill ha ett något så när aktivt liv dagen därpå. Nåja, relativt sent på söndagen begav jag mig ändock av till pappa. Mina båda systrar Jeanette och Chatrin var där och Jeanette fyllde dessutom år. Det var trevligt att träffa dem, det går långt emellan eftersom ingen av dem bor kvar i Malung.  

Chatrin, Jeanette, pappa & Carina <3
Från besöket hos pappa till Camillatid. Nämligen är Camilla sjuk, så hon behövde lite ompyssling, mitt sällskap och mat. Eftersom min pigghetsnivå var synnerligen diskutabel, köpte jag pizza. Vissa dagar är pizza en av den bästa mat det går att tänka sig och dagen till ära köpte jag nåt som heter vulkanpizza. Den var supergod och väldigt stor, så mätta blev vi i alla fall. Kvällen slutade bra mycket tidigare än den föregående kvällen. Det lär troligtvis dröja innan jag beger mig ut på sociala vinkvällar igen.

Vulkanpizza - gott som bara den

lördag 25 juli 2015

Flexibelt helium & skratt till kaffet

Skvaltkvarnen i skymningsskrud
Gårdagen gick i en lugn och synnerligen behaglig takt. Det var sol relativt ofta och dessutom ganska mycket vind. Vind är bra, åtminstone om tvättberget har tagit enorma proportioner. Någon maskin tvättad tvätt senare och en i övrigt väldigt lugn takt i tillvaron, begav jag mig av till Caija. Vi satt ute i solen och pratade. Det var ett tag sen vi sågs, så det fanns en del att diskutera. Det var en trevlig stund, som snart måste upprepas.  

I solen med Caija
Väl hemma igen dök Camilla upp, så vi ägnade kvällen åt kaffeorgier, skratt och en tur till den alltid lika vackra skvaltkvarnen, för att därefter återvända till mitt kök för ännu mer kaffe i skenet från levande ljus. Att umgås med någon av dem som betyder allra mest är glädje och ren och skär livskvalitet när den är som bäst. Camilla hade dessutom med sig en säck med kläder som hon inte längre använder till mig. Kvällen gav därmed även tillskott i garderoben av två par byxor och två par tröjor, det är en rätt bra utdelning på en redan suverän kväll. 

Skratt till kaffet med Camilla
Det enda som inte var och är så bra, är Camillas hosta. Hon hostar som bara den från långt ner i lungorna och det har hon gjort ett tag. Rådet hon fick av läkaren på vårdcentralen var att gå till apoteket och köpa receptfri hostmedicin. Kanske är det rätt råd, men jag tycker nog att de borde ha lyssnat på hennes lungor. Hittills har den receptfria hostmedicinen inte hjälpt och inatt har Camilla hostan än mer. Ett synnerligen onödigt läkarbesök med tillhörande utgift kan tyckas.

Prästkragar i massor
Camilla <3
Forsande & vackert
Nova njuter av grönskan
Ger ro i själen att titta på
Mor & dotterselfie <3
Lika vackert varje gång
Spegling
Mysigt med kaffe & levande ljus
efter skvaltkvarnsbesöket
Ikväll är det punkfest i byn. Inför detta har vin levererats till mitt hem, så nu finns i alla fall valfriheten att spendera kvällen på en del olika sätt. Just nu känns det mestadels som om lugn och ro är det som verkar mest lockande, men vi får se. Man är väl inte sämre än att man kan ändra sig, flexibilitet är en bra egenskap har jag hört.

   Galet roligt :)

fredag 24 juli 2015

Valbart

Mitt mellan natt och morgon - trolskt
vackert med enbart en duva & grannens
katt som sällskap. Frid.
Den naturliga vakentiden verkar för min del vara natten, så har det alltid varit. Från det jag föddes, då jag snabbt vände på dygnet till mina föräldrars stora förtvivlan, till nu. Natten, då tystnaden råder och ger mer fritt utrymme för tankar och funderingar. Det är dock vanligtvis inte kompatibelt med samhället i övrigt att tycka att nattetid är rätt tid att vara vaken på och jag brukar vanligen försöka att anpassa mig, men inte nu. Nu är det semestertid och jag sover när jag vill. Jag tänker som jag vill också och det verkar dessutom finnas ett uppdämt behov av att fundera igenom saker och ting. Funderingar och reflektion är sällan nåt jag varken har tid eller ork till när jag jobbar. Inatt kom jag fram till att det definitivt var roligare förr. Naturligtvis var jag dessutom lyckligare förr, trots att livet var oförutsägbart och inte alldeles lätt alla gånger. Förr levde alla mina fyra barn och det gjorde även jag. Förr struntade jag mycket mer i borde och alla normer och gjorde det som kändes rätt och var roligt. Nu för tiden varierar graden av liv och det är alldeles för många krav och tyckanden om hur saker och ting ska vara som styr. Nåväl, jag är väl medveten om att väldigt mycket handlar om egna val och därför ska jag ägna mig åt att försöka välja lite annorlunda igen. Det är trist att pressa in sig i all oändlig fyrkantighet och anpassa allt till alla borden. Därför blir mission not so impossible att göra om och göra rätt. Man ska försöka leva när man lever.      

Glimmande gräsklippartid

Kvalitetstid med en av de viktigaste <3 
För närvarande handlar rätt mycket i tillvaron om kaffe. Kaffe för att vakna, kaffe för att det är gott och kaffe för sällskaps skull. Igår tillbad jag denna oändligt älskade böna ett flertal timmar av dagen. Till att börja med till frukost och då i sällskap av Therese, som hade den goda smaken att förgylla min vardag redan från start. Det finns så många områden i livet att diskutera och det finns så mycket att fundera över, lustigt nog fungerar det bättre om man gör det högt och tillsammans. I alla fall ibland och om det är i rätt sällskap.  

Morsan & Harry hade oxå en del att avhandla <3
Therese var definitivt rätt sällskap och det var antagligen en bidragande orsak till vad som komma skulle. Nämligen drabbades jag under eftermiddagen av en tillfällig energitopp när solen plötsligt tittade fram och bestämde att gräsklippning minsann var en bra idé. Det var det också, åtminstone tills jag klippt ungefär hälften av gräsmattan och bensinen tog slut. Då försvann den plötsligt tilltagande energin och återigen var kaffet centralt i tillvaron. Kaffe i solen med husgudarna var vad som gällde när Camilla ringde och tyckte att hon skulle komma, så vi kunde dricka kaffe tillsammans. Det visade sig vara en bra idé. Det är mysigt när jag har dom här, mina två kvarvarande barn. Igår var det bara Camilla eftersom Emelie var hos sin pappa, men ibland är det bra att träffa dem var och en för sig. Då hinner man prata med dem så där på tu man hand och ha riktig kvalitetstid. Igår hade vi kvalitetstid och det var underbart. 

Sitter man inte i knät sitter man så fint på en stol <3
Även idag har kaffet haft en central plats. Efter frukosten for husgudarna och jag till morsan och drack kaffe. Det var ett tag sedan hundarna var dit nu eftersom jag har semester. När jag jobbar brukar de vara hos min mamma varje dag, så de ska slippa vara ensamma hemma. Dom var glada att se morsan vill jag lova. Där blev vi kvar nån timme och det var trevligt som sjutton. När vi väl kom hem hade vädergudarna av någon anledning blidkats och den tidigare regnigt grå dagen hade övergått till soligt vacker. D-vitamin är viktigt så det gäller att samla på sig det när det går. Därför satte vi oss plikttroget i solen, husgudarna och jag, och njöt av att vara lediga och hemma. Therese dök upp och vi ägnade oss naturligtvis åt rituellt kaffedrickande och babblade återigen om allt i livet. Det var en bra stund och vi hann avhandla en hel del viktigheter. Energin har dock inte återvänt sen den försvann igår, så gräsmattan är fortfarande bara halvklippt. Fast det är lugnt, allt har sin tid så även gräsklippning. Idag var det tid för annat, som lite blickande och funderande framåt till exempel. Kanske kommer livet att bli lite spännande framåt hösten ändå. Kanske. Förutom framåtblickande har jag under kvällen tittat uppåt och sett att stjärnorna börjar synas igen. Det känns lite dubbelt. Stjärnor är vackra och jag älskar att titta på dem, men det känns som det inte är dags på långa vägar att det blir mörkare och mörkare igen. Nåja, allt har väl som sagt sin tid så även ljusa nätter och vackert glimmande stjärnor.

Sällskapligt surplande i trädgården med Therese 

onsdag 22 juli 2015

Plötsligt uppvärmd

Lite solsken kan göra underverk för själen. Som nu, plötsligt tinar det lite frusna till förmån för livslust och en vilja att vara lite aktiv. Underbart!


Forsande aspekter

Emelie & Jennifer vid forsen Kvisset
En mild bris av förändring smeker sakta fram nya aspekter av livet. Saker förändras, människor kommer och går och livet fortsätter sin lunk framåt på sitt sedvanligt oförutsägbara sätt. Inte för att det direkt går att peka på några stora omvälvande händelser, men ändå märker jag av det. Jag vandrar vidare mot nya erfarenheter, nya människor att känna och det finns en viss spänning i det också. 

Naturstigsvandring
Även rent fysiskt är det vandring som gäller, som igår tillsammans med Emelie och hennes kompis Jennifer. När solen äntligen kom fram på eftermiddagen begav vi oss mot Malungs finnmark och gick en del av naturstigen vid Haftahedarna. Slutdestinationen eller snarare vändplatsen var vid forsen Kvisset. Det var suveränt vackert med all grönska, det forsande vattnet, husgudarnas glädje, stranden och Emelie och Jennifer som nästan ville bada i det rätt kalla vattnet.

Skönt att doppa fötterna i 
Väl hemma åt vi och tog en relativt tidig kväll, eftersom flickorna skulle iväg tillsammans med sina pappor till Orsa rovdjurspark morgonen därpå. Jag var erbjuden att hänga med, men valde att ta en lugn hemmadag med husgudarna. Det var tur, för natten gav inte mycket sömn. När jag precis höll på att dra iväg med John Blund, hörde jag ett ljud som fick mig klarvaken. 

Ljushuvuden ;)
Jag vet inte vad det var jag hörde, men min tanke var att den tidigare återkommande okände "besökaren" kom tillbaka. Det är irriterande att jag ens tänker på det, ännu mer irriterande är det när det medför att jag fortfarande var klarvaken och på min vakt vid fyra i morse. När klockan ringde var jag därför inte särskilt pigg och relativt glad över att jag valt att stanna hemma.

Vackert som bara den
Dagen har därefter gått i en grå ton och till en början var jag så oinspirerad av livet i sig att jag misstänkte att jag var på väg ner innan jag ens hunnit upp igen. Än så länge vet jag inte om det bara är en tillfällig svacka till följd av trötthet eller om måendet faktiskt inte var på väg uppåt, utan bara hade en tillfällig vila från det totala mörker som då och då är den plats jag hamnar på.

Glada husgudar på vandring
Jag hoppas på att det är trötthet, för bara tanken på att åka ner igen är totalt uttröttande. I ett försök att fördriva tiden utan att behöva tänka en stund satte jag därför på en Johan Falk-film och somnade. Ibland är det otroligt skönt att ha nåt som låter i bakgrunden, så pass högt att det brus som finns i huvudet faktiskt håller tyst. Det gjorde faktiskt dagen lite bättre, trots att det gråa regniga fortsatte ute. 

Vändplats och energiboost
Bättre innebar definitivt inte enorm företagsamhet. Stiltje är ett bättre sätt att beskriva dagen. Lugn, hundar, en bra bok och ingen som helst intention att göra nåt mer utanför huset än att rasta hundarna. Det och eventuella planer på att dra iväg till Stockholmen sväng med Emelie. 

Blueberry hill
Fast såna här dagar för faktiskt med sig tid för reflektion, så nu har jag en ny plan för hösten. Jag ska kontakta högskolan och kolla av lite saker kring en examen. Tror jag, eller nej det ska jag. Kolla av är inte så överväldigande drygt. Sen får vi se vad det leder till. Examen och förändring, såna saker är det jag ägnat tankevärlden åt idag. Och Stockholmsresor. Kanske även nåt lite båttur. Vi får se, imorgon eller till veckan får vi se.

Som sommarlov ska vara, fast lite kallare
Nu är det väl inte mycket mer kvar av dagen än att försöka flirta lite med herr Blund, som förhoppningsvis inte är inte lika svårflirtad som igårnatt. Emelie sover hos sin pappa under natten, så det är lite tomt. Hon har dessutom haft Jennifer sovandes hos oss under sex nätter och nästan tonåriga tjejer kan verkligen konsten att låta. Det gör det lite tystare ändå, från oavbrutet fnitter och chatter till ganska mycket tyst är faktiskt också en kontrast.             

Rätt trött ljushuvud i skogen

måndag 20 juli 2015

Sator vilken färg

SATOR så bra - på Rock n´ride
En vecka har redan gått av min semester och den har dessutom gått skrämmande snabbt. Det har varit en vecka fylld med kontraster, som täckt in det mesta från total vila till festligheter. Kontrasterna har inte bara handlat om händelser, utan även färger och då framförallt hårfärger. Nämligen inledde jag semester med att färga håret. Efter att under alldeles för lång tid låtit bli med just det, var utväxten inte att leka med. Det var inte den nya hårfärgen heller. 

Före - med utväxt
Tilläggas bör att jag är usel på det där med hårfärger, så när jag ska köpa en så ringer jag Camilla som säger åt mig vilken jag ska ha. Den här gången fanns inte någon av de vanliga färgerna, så jag fick chansa. Lärdomen av det? Chansa inte, åtminstone inte när det gäller hårfärger. Naturligtvis visade det sig att jag släpat hem en färg med blekning i, eller om det rent utav inte var en färg utan en ren blekning. Som sagt, jag är usel på det där med hårfärger.   

Efter - utan utväxt, men i en groteskt ljus nyans
Den felaktiga färgen visade sig när jag sköljde ur den efter färgningen. Semestern firades därmed in i en synnerligen ful orange färg. Camilla och Emelie skrattade gott och det gjorde faktiskt även jag, vad annat fanns det att göra liksom? Nåt annat fanns det förstås att göra, vi färgade om håret under lördagen. Låt mig säga så här, det blev inte särskilt mycket bättre. Färgen var i och för sig inte orange längre, utan gick i en något mer gulaktig ton. Även Emelie passade på att färga sitt hår under lördagen. Dock var hennes intention och resultat detsamma, det vill säga rosa. 

Vackra värld!
Efter diverse katastrofal och mer lyckad hårfärgning for vi ut och åt, Camilla, Emelie och jag. Det finns ingen egentlig vits med att låta bli, förr eller senare får man ändå lov att gå utanför dörren oavsett hårfärg. Lördagen var även den dag som Patrik dök upp. Han meddelade att han definitivt sett mig i bättre färger. Nåja, jag var åtminstone inte grönhårig vilket jag varit en gång förut. Under söndagen begav jag mig till en frisörsalong och införskaffade silverinpackning. Resultatet kan beskrivas som extremt ljust med en gulaktig ton och supertorrt. Det kommer att dröja innan jag vant mig vid detta. 

Rekreation :)
Helgen innefattade förutom diverse hårexperiment lugn i hemmet, underbara solnedgångar, trevligt sällskap och vila. Vilan behövdes dessutom, för på måndagen var vilotiden temporärt över. Måndagen var den dag det var dags att inleda närvaron vid den årligen återkommande dansbandsveckan. Inte för att jag ägnar någon tid till vare sig diverse dansband eller att dansa, åtminstone inte sån dans som nämnda vecka brukar ha betoning på. Vi, Patrik och jag, begav oss till Therese och Magnus för att njuta av såväl vin som solnedgång innan vi begav oss till öltältet i centrum. 

Uppträdande på Tom´s
Det var mycket folk, bra musik och roligt. Efter öltältandet fortsatte kvällen först på Sandbäck´s och därefter på Tom´s, två lokala matställen/krogar i vår lilla bygd. Trevligt hade vi och kvällen blev ganska snabbt natt. Av förklarliga skäl blev tisdagen inte särskilt aktiv, det mesta vi företog oss bestod i ett besök hos morsan. 

Katastrofalt slö tisdag - på besök hos
morsan/mormor
Onsdagen däremot var det mer hopp om ett aktivt liv. Då fanns helt plötsligt ork till att klippa gräset, njuta av såpbubblor som små barn och att återigen ägna oss åt vinprovning. Under kvällen träffades en hel del människor, däribland Camilla, Angelica och Peter, Ingegärd, Maria, Patrik, Jacki, Cherri och jag, hos Therese och Magnus. Himmel och plättar vilken rolig kväll och natt det blev som naturligtvis fortsatte i såväl öltält som på Tom´s. 

Kul med Magnus :)
Vi dansade som galningar, sjöng ännu värre och kände oss riktigt levande hela natten. Såna kvällar och nätter går det att ha många av, vilket inte direkt gäller för dagen som kom efter. Den gick inte i många knop den inte. Trots detta så hände det en del saker. Patrik begav sig av mot norr och släkten. Jag ägnade mig åt sängläge och läsning, medan Emelie och kompisen Jennifer var på Emelies rum och rumstrerade. Erkännas bör väl att jag i tid och otid slumrade till mitt i all läsning och det var under en av slummerperioderna som jag fick en känsla av att nåt inte stämde. 

Öltältet med Therese och Patrik - osnyggt men skitkul 
Det visade sig att jag hade rätt. När jag kikade upp stod det en helt okänd man i trettioårsåldern utanför min sovrumsdörr och tittade på mig. Eftersom jag inte var klädd blev det att jag låg helt still när han stod där. Han vinkade, nickade med huvudet mot mig och drog ner för trappan. Jag vrålade till Emelie och Jennifer att det var någon i huset. Slängde mig upp och i kläderna och sprang ner och ut på gatan. Personen försvann till fots i snabb takt mot Sälenvägen. Vi ropade efter honom och efter ett tag vände han sig om och vinkade innan han fortsatte över vägen och försvann.

Daniel Bodin på Rock n´ Ride
Väl inne ringde en granne som sett oss, Emelie och mig, på vägen och meddelade att personen hade varit in hos dem också. Inget var stulet, men min plånbok var öppnad. Det tog mig till dagen efter innan jag på inrådan av ett vaktbolag anmälde det hela. Förutom att anmäla inkräktare i mitt hem, gjorde jag inte mycket väsen av mig. Under dagen lapade jag sol, drack kaffe och läste medan Emelie och Jennifer umgicks inom hörhåll. Under kvällen kollade vi på Jurassic filmer av diverse slag och det var riktigt mysigt. 

Backstreet Girls på Rock n´Ride
Lördagen däremot var en lite mer fartfylld dag. Emelie, Jennifer, Magnus (exet), Matte (Jennifers pappa) och jag for till Vallerås, en liten by utanför centrala Malung, och Rock n´ Ride, som är en musik- och extremfestival med freestyle skoter och motorcross, MTB, BMX samt skateboard och väldigt bra musik. I år spelade Sir Reg, Backstreet Girls och Sator.    

Emelie & Jennifer tillsammans med basisten i Backstreet Girls 
Det var en riktigt bra dag och kväll som till stor del spenderades framför scenen. Vilka spelningar! Lite häftigt tyckte jag allt att det var när Emelie stod bredvid mig och kunde sjunga med när Sator spelade. VÄldigt häftigt tyckte Emelie och Jennifer att det var när de fick bli plåtade tillsammans med basisten i Backstreet Girls, som dessutom kom fram till oss när vi tittade på Sator och gav tjejerna varsitt plektrum. 

Freestyle på skoter - Rock n´Ride
Inte tyckte tjejerna att det blev mindre häftigt när dessutom självaste Daniel Bodin kom och hoppade runt i publiken där de stod. De samlade dessutom på sig selfies i sällskap med Daniel Bodin och sångaren i Backstreet Girls plus diverse autografer. Jag njöt av musiken och både förskräcktes och häpnades över alla hopp och akrobatiken i freestyleshowen. 

Nöjda tjejer <3
Väl hemma var det med nöjda tjejer och en relativt trött mamma, men vilken heldag och vilken suverän musik. Trots planerad filmkväll gav vi upp den idén, ibland räcker det med intryck för en dag och lördagen var en sån dag. Söndagen, det vill säga idag, tystnade Malung igen efter en veckas fart och fläkt. Det som är positivt med det är att det går att handla på affärerna igen utan att köa i all oändlighet, men nog är det roligt när det är liv och rörelse överallt ändå. 

Fisketur & solsken
I vilket fall som helst ägnade jag stor del av söndagen i en båt, tillsammans med Magnus och Matte. Dom fiskade och jag njöt av solen och allt glittrande vatten. Efter fiske kommer kaffe och det gjorde det även idag. Väl hemma slog jag mig ner ute för att njuta av det sista av dagens sol tillsammans med husgudarna. Det var i ett extremt avslappnat tillstånd jag släpade mig in och åt kvällsmat med Emelie och Jennifer, för att därefter gå upp och lyssna på musik i soffan. Det var i det läget det hände igen.

Bubblande & barnsligt roligt <3
Personen som trängde sig in i vårt hemförsökte ta sig in igen. Han möttes av hundarna som hoppade på honom, så han vände i dörren. Han sprang från vår gård och ut på Sälenvägen där en vit skåpbil hämtade upp honom, för att sedan åka i full fart mot centrala Malung. Jag anmälde det naturligtvis. Det ger en otrygghetskänsla att veta att det stryker omkring folk, som både försöker och dessutom tar sig in hos en. 

Magnus med liten gädda
Uppmaningen från polisen är att om eller när vi ser personen eller någon som försöker ta sig in här igen ska vi ringa 112. Det kommer vi garanterat att göra också för, som sagt, det är obehagligt med människor som tränger sig in hemma hos en utan att man egentligen vet riktigt vad de är ute efter. 

Matte byter drag
Nåväl, det har trots obehagliga människor i hemmet varit en vecka med en hel del stunder och skratt att spara på och det är det man ska fokusera på. Det ljusa, det som ger energi och de människor som är viktiga och betyder mycket i livet. Just nu ska jag fokusera på att krypa ner i sängen och njuta av den riktigt bra boken jag läser, Det hänger en ensam ängel i skogen. 

Livskvalitet kan vara att plaska med fötterna i vattnet från båtrelingen